Recepten

GEZONDE LEEFStIJL-COACHING OP MAAT-BEWUSTWORDING-SPECIALISATIE VOEDING & KIND

Orecchiette met linzen (4 personen)

Gedroogde linzen 1 uur weken en gaarkoken.
Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de spinazie grof, was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Verhit 1 eetl olie in een pan. Laat ui, knoflook en de tomaten stoven. Voeg er de linzen en de spinazie toe en laat alles 10 min. op een niet te hoog vuur sudderen. Breng dit op smaak met peper (event. stukje groentebouillon-blokje).
Kook de volkorenpasta. Giet deze af en vermeng roer er de linzensaus en peterselie doorheen.
Serveer het met Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

  • 200 gr. gedroogde bruine linzen (of blik inhoud 400 gr)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr. bladspinazie
  • 500 gr. vleestomaten
  • 1 eetl. olijfolie
  • Peper
  • 300 gr. volkorenpasta
  • 1 eetl. peterselie
  • Parmezaanse kaas

Roergebakken biefreepjes

Maak de groente schoon en snijdt ze klein.
Verwarm het vet goed heet, wentel de reepjes vlees door de maizena en bak ze 30 sec. bruin.
Neem het vlees uit de pan. Voeg de groenten toe. Voeg ketjap, peper, honing en citroensap toe.
Voeg als de saus wat te dun is de iets aangelengde maizena met water toe en roer tot het vocht gebonden is.
Doe het vlees in de pan terug zodra de groenten beetgaar zijn
Warm het vlees afhankelijk van de gekozen vleessoort mee tot het warm en nog rood (biefstuk), medium (ros-bief, bieflap) is
Serveren met gekookte mihoen/mie en komkommer/groene gemengde sla.

Ingrediënten

  • 2 preien
  • 12 worteltjes
  • 1 witte kool (600 gr. Schoongemaakt)
  • 2 eetl. Vloeibare olie
  • 400 gr in dunne reepjes gesneden rosbeef, biefstuk of bieflap
  • maizena
  • 1-2 eetl ketjap manis
  •  300 gr. volkorenpasta
  • Peper
  • 1 theel. honing
  • 3 theel. citroensap

Vis en papillotte

Visfilets droogwrijven met keukenpapier. Bestrooi de visfilets met weinig zout en peper en verdeel de vis over de vier, licht ingevette stukken aluminiumfolie.
Maak de prei schoon en snij hem in ringen. Was de tomaten en de courgette en snijdt ze in plakjes, Snijdt de citroen in plakjes.
Leg de pakketjes met de naad naar boven onder een hete grill of op het barbecuerooster en laat ze in ca 25 min gaar worden (kan ook in oven, voorverwarmd 200 C).
Lekker met (gepofte) aardappels met kruidenkwarksaus, sperziebonen en sla.

Ingrediënten

  • 500 gr. zalmfilet of andere visfilet
  • klein beetje zout
  • peper
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 1 courgette
  • 1 citroen
  •  300 gr. volkorenpasta
  • 2 theel. Italiaanse kruiden
  • eventueel 4 theel. Kappertjes
  • 4 grote dubbelgevouwen stukken aluminiumfolie beetje olie

Yoghurt of kwark kruidensaus

Verwarm al roerend de yoghurt/kwark. Voeg op het laatst de kruiden toe.
Lekker bij (gepofte) aardappel, gepocheerde vis, geroosterd vlees , warme champignons.

Variatie

  1. Voeg tom. puree en kleingesneden paprika toe (lekker bij vlees)
  2. Voeg kerrie toe, met event stukjes banaan (bijv, bij vis)
  3. Voeg fijngehakt teentje knoflook en/of ui, prei toe.

Ingrediënten

  • 2 dl magere yoghurt of kwark

  • verse tuinkruiden (bijv. peterselie, selderij, lavas, dille, peper)

Warme sauzen met minder vet

Optie 1: Bloemkoolsausje door halfvolle/magere melk en bouillon te binden met maizena of allesbinder. Op smaak maken met kerrie, paprikapoeder en event. wat geraspte kaas.

Optie 2: Blus braadvet af met royaal water, bouillon of rode wijn en laat het vocht inkoken tot een gladde saus. Voeg een fijngehakte ui, stukjes paprika en/of 1-2 eetl tom.puree toe aan de olie of vloeibare braadvet. Schenk er water of bouillon bij en roer het tot een gebonden saus

Bron: Ned. Hartstichting webshop